Krvavo červené cherry paradajky nie sú len letnou záležitosťou. Už tri roky si ich môžeme dopriať aj počas zimy, a to priamo od slovenských farmárov. Ale ako je to možné?
Naša krajina je v pestovaní paradajok takmer sebestačná. Výnimkou nie je ani zimné obdobie. Vďaka skleníkom môžeme mať na stoloch tieto plody počas celého roka.
Ako na Islande
Moderné high-tech skleníky sú vybavené inteligentným softvérom, ktorý prispôsobili slovenským klimatickým podmienkam. Ten s úplnou presnosťou reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Sadenice sú zavlažované vodou s ideálnym pH. Tá vzniká kombináciou dažďovej vody, ktorá sa zachytáva v zberných nádobách a vody zo studne. Skleníky sú navyše vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke. „Počas zimy skleníky vykurujeme trvalo obnoviteľnými zdrojmi energie, rovnako ako na Islande. Paradajky v zime akurát pomalšie dozrievajú, vo februári a v marci nie je totiž toľko slnečných dní. Skleník v Brutoch je umiestnený na juhu Slovenska, kde je najviac slnečných lúčov za rok. Chuť paradajok sa však ani s meniacim sa ročným obrobím nemení. Ide o exkluzíve prémiové odrody. No vždy ich oberáme ručne, až úplne dozreté. Do niekoľkých hodín od zberu si ich ľudia kúpia v obchodoch,“ vysvetlil Peter Kelemen, spolumajiteľ Farmy Bruty, ktoré je členom družstva Ovozela.
Prečo ich jesť v zime?
Paradajky sú bohaté na vitamín C a lykopén, čím posilňujú imunitu v najnebezpečnejšom chrípkovom období. Vďaka moderným inovatívnym skleníkom známych z Islandu, ich slovenskí farmári z družstva Ovozela už pár hodín od ručného zberu dopravia do regálov potravín. Kým naši predkovia boli počas zimy odkázaní na koreňovú zeleninu a červenú repu, my si môžeme dopriať aj čerstvé paradajky.
Pozor na tie z dovozu
Paradajky, ktorými plnia pulty potravinových reťazcov pestovatelia z Maroka, prípadne Španielska, podľa výživových expertov príliš veľa prospešných látok v sebe nemajú. Aby prežili cestu, sú aj v zimných mesiacoch trhané často nezrelé. Dozrievajú pomocou špeciálnych plynov priamo počas prevozu v špeciálnych komorách. Najväčším problémom dovážaných paradajok je ich skorý zber. „Zelené kusy s nevýraznou chuťou dozrievajú v uzavretých dodávkach a skladoch. Prejde najmenej týždeň, kým sa dovezú. Za ten čas k nim neprenikne jediný slnečný lúč. Preto majú menej antioxidantov. Tie sa do paradajok dostávajú v poslednej fáze dozrievania, keď získavajú červenú farbu,“ dopĺňa Peter Kelemen, spolumajiteľ Farmy Farmy Bruty, ktoré je členom družstva Ovozela. Inou možnosťou je vyšľachtiť odrody, ktoré sa po ceste neskazia. Tie však s čerstvosťou, vitamínmi a pravosťou príliš veľa spoločného nemajú.
VEDELI STE, ŽE PARADAJKY…
OBSAHUJÚ MNOŽSTVO VITAMÍNU C?
Už jedna stredne veľká paradajka obsahuje približne 28% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Paradajky sú preto skvelým ochrancom našej imunity.
SÚ DOSLOVA MULTIVITAMÍNOVOU BOMBOU?
Paradajky sú výborným zdrojom draslíka, vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka, zinku, medi, selénu, mangánu, vitamínov B1, B2, B3, B5, B6, B12, D, E a K
SÚ BOHATÉ NA VLÁKNINU?
OBSAHUJÚ 0% TUKU?
SÚ ZÁSOBÁRŇOU LYKOPÉNU?
Antioxidant lykopén chráni telo pred viacerými typmi rakoviny a znižuje riziko srdcových ochorení. Najviac lykopénu obsahuje šupka paradajky, preto vždy konzumujte slovenské paradajky bez chemických úprav so šupkou.
Text a foto: PR