Ospalosť počas dňa nie je veľmi vítaným javom. Obzvlášť, ak máte kopec pracovných povinností a doma vás čaká rodina, o ktorú sa treba tiež postarať. Ako predchádzať klipkaniu očí a túžbe natiahnuť sa na najbližší gauč? Možno vás prekvapí, že niekedy za tým stoja určité druhy potravín.
Keď trávime
Únava sa počas dňa najčastejšie objavuje po tom, ako sa výdatne najeme. Spája sa to so zmenou hladiny cukru v krvi a zvýšením prietoku krvi do tráviaceho traktu, kde je potrebná vyššia aktivita, preto na mozog toľko „prekrvenia“ neostáva. Niekedy únava súvisí aj s rôznymi začínajúcimi alebo aj pokročilými chorobnými procesmi v tele – hlavne, ak bývate unavení hneď ráno. A niekedy iba konzumujete nesprávne potraviny. Ktoré to sú?
Biely chlieb na raňajky radšej nie
Biele pečivo v súčasnosti nie je veľmi populárne. Či už ide o chudnutie, intoleranciu na lepok alebo jednoducho jeho výživové hodnoty, väčšina ľudí svoje zvyky upravila tak, aby sa mu vyhla. Neprekvapí preto fakt, že výrobky z bielej múky obsahujú takzvané rýchle uhľohydráty, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi, aktivujú tvorbu inzulínu, a preto sa následne hladina cukru rapídne prepadne. Výsledkom je únava, malátnosť a potreba ešte si niečo dať, pretože ani žalúdok nie je spokojný. Keď si teda najbližšie budete chcieť dať na raňajky biely rožok s maslom, radšej si to dvakrát rozmyslite.
Hýbať sa je zdroj energie
Ospalosť spôsobuje aj príjem bielkovín a jednoduché sacharidy. Najlepšie urobíte, ak ich príjem obmedzíte, prípadne jednoduché sacharidy vymeníte za komplexné. Určite sa vyhnite fast-foodu a radšej jedzte viac menších porcií denne, než by ste sa mali poriadne najesť len raz-dvakrát. Jedálniček obohaťte o minerály a vitamíny potláčajúce únavu (vitamín C, horčík, železo). Dôležité je aj dodržiavať optimálny denný príjem makronutrientov. A v neposlednom rade nezabúdajte ani na dostatok fyzickej aktivity, pretože tá vám zaistí energiu napriek tomu, že nejakú pri nej aj vydáte. Stačí aj krátka rezká prechádzka na čerstvom vzduchu a hneď budete aj vy čerstvejší.